pirmadienis, sausio 11, 2016

Didingo sumanymo beieškant

"Aš, aš ­ tas, kuris dėl savęs naikina tavo nusikaltimus, ­ tavo nuodėmių aš neatminsiu." (Izaijo 43:25)

Skaitydamas Bibliją, supranti, kad Dievo kantrybė iš tiesų nežino ribų. Ir vis dėlto: Dėl ko? Galų gale, reikalas gi ne tik vien kantrybėje, kuri iš tiesų pas Jį yra begalinė. Kalba eina apie sandorą, apie sąjungą, kuri suteikia įsipareigojimus abiem pusėm, o ne vienai.
O kas, jeigu viena iš pusių nepaiso sąjungos, dažnai gana atvirai ir iššaukiančiai, pažeidžiant visus savo įsipareigojimus, apie kuriuos negali nežinoti, kadangi atitinkami pasižadėjimai buvo duodami viešai, ir negali neprisiminti dėl to, kad Dievo pasiuntiniai pernelyg dažnai primindavo apie juos?
Pagal mūsų, žemišką logiką, tokia sąjunga turėjo būti jau seniausiai nutraukta, o pažeidusiai pusei turėjo būti pritaikytos atitinkamos sankcijos. O Dievas, tuo tarpu, daro vis naujus ir naujus bandymus prisibelsti iki tų, kuriems, rodos, jau seniai nieko nereikia. Kam? Kodėl? Tikriausiai, todėl, kad su puolusiai žmonėmis kitaip nesigauna. Žinoma, galima būtų pradėti viską nuo pradžių, tame tarpe ir Dievo tautos istoriją. Bet kur garantija, kad kitą kartą pavyks geriau? Savo puolusioje būsenoje, visi žmonės daugiau-mažiau panašūs visais laikais, bent jau tame, kas susiję su jų dvasiniu-moraliniu gyvenimu.



Tačiau reikalas gali būti ne tik tame. Galų gale gi pas Dievą yra savo planas, planas ypatingai svarbus, susijęs ne tik su žmonija ir jos išgelbėjimu, bet, visai gali būti, su kažkuo dar didesniu, palyginus su kuo, mūsų išgelbėjimas pasirodo tik sumanymo dalimi (nors, tikėtina, dalimi labai svarbia). Ar galima šio plano įgyvendinimą statyti į priklausomybę nuo žmogiškosios valios ir žmogiškojo sugedimo? O jeigu ne, belieka tik įgyvendinti numatytą planą nepriklausomai nuo nieko, kas galėtų sutrukdyti jo realizavimui, įskaitant ir Dievo tautos netobulumus.
Ir Dievas iš tiesų įgyvendina savo planą, neatsižvelgdamas į nuopolius savo tautos istorijoje, kurie, rodos, turėjo jau seniai ant jos pastatyti riebų tašką. Žinoma, kaina pasirodo auškta: Jo siųstas Mesijas miršta ant kryžiaus. Tačiau Dievo Karalystė jau įžengia į pasaulį. Ir viltis išgelbėjimui taip pat.

Bible-Center.ru dienos skaitinys
Hwang Taeho nuotrauka

Komentarų nėra: