ketvirtadienis, vasario 12, 2015

Staigmena

Senolis buvo milijonierius. Jo neišmatuojamą turtą sudarė originalūs paveikslai ir skulptūros. Būdamas aistringas kolekcionierius, jis tapo be galo turtingas. Jausdamas, kad gyventi liko nedaug, jis susimąstė, kaip galėtų įamžinti savo sūnaus atminimą. Dar jaunystėje šis žuvo avarijoje, o tėvo gyvenime liko žiojėjanti tuštuma.
Mirdamas senasis žmogus paliko testamentą, pagal kurį visas turtas turėjo būti parduotas iš varžytinių, kadangi nebuvo kam jo paveldėti. Dalyvauti aukcione susirinko prekiautojai, meno žinovai, milijonieriai iš įvairiausių vietų. Didžiulė patalpa buvo perpildyta, nes niekas nenorėjo praleisti progos įsigyti vertingą meno kūrinį iš varžytinių.
„Pirma negu prasidės aukcionas, - paskelbė įgaliotasis asmuo, - turi būti įvykdyta dar viena mirusiojo sąlyga, o tai yra pirmasis testamento punktas“. Tai sakydamas jis išėmė iš aplanko anksti mirusio sūnaus portretą. „Pirmiausia šis paveikslas turi būti parduotas iš varžytinių“. Niekam iš dalyvių nesukėlė susidomėjimo menkavertis paveikslas, prieš daug metų nutapytas kažkokio nežinomo dailininko. Tačiau testamentas yra testamentas, ir aukciono pardavėjas privalėjo laikytis reikalavimo. Pagaliau atokiame kampe pakilo senas milijonieriaus liokajus ir tarė: „Aš pažinojau berniuką, tad mielai įsigyčiau jo atvaizdą“. Daugiau norinčių nebuvo, ir paveikslas buvo parduotas už pora dolerių, taigi praktiškai veltui.



„Na štai, gerbiamieji, - vėl prabilo aukciono vedėjas, - tuo varžytinės ir baigėsi“. Stojo ledinė tyla, o tada pasigirdo balsai: „Kodėl baigėsi? Jos dar dorai nė neprasidėjo!“ „Ponios ir ponai, - tęsė vedėjas, - perskaitysiu jums antrąjį testamento punktą, kuris skamba taip: 'Kas įsigis sūnaus portretą, tam priklausys ir visas likęs turtas'. Taigi kas turės sūnų, tas turės viską“.
Skundai, apgailestavimai, pasipiktinimas – viskas buvo veltui. Proga buvo negrįžtamai prarasta. O patalpoje tvyrojo neatšaukiamas testamento teiginys: „Kas turi sūnų, tas turi viską“.

Tai puiki Dievo ir Jo meilės mums iliustracija. Dievas atsiuntė į mūsų pasaulį savo Sūnų su šiuo pasiūlymu: kas tikės Sūnų, tas turės gyvenimą. Tas turės viską.

Michael Depuhl
Iš vokiečių k. išvertė Nijolė Latužienė.

Komentarų nėra: